Usmerjanje pogleda

Usmerjanje pogleda

Na zalogi

REDNA CENA
16,90 €
Brezplačna poštnina za knjige z oznako "Novo"!

Zaradi Zakona o enotni ceni knjige, vam na to knjigo ne moremo priznati popusta, zato vam podarjamo poštnino.

ALI

Pisci, združeni v knjigi Usmerjanje pogleda, ne bi mogli biti bolj različni. Rečeno jim je bilo, da naj pogled kot optični dispozitiv, ki se nahaja na presečišču literature in filma, razumejo aluzivno. Izziv so sprejeli kot nepričakovano srečanje s samimi seboj.


AvtorJože Dolmark, Nina Dragičević, Tibor Hrs Pandur, Ivo Svetina, Dušan Šarotar, Nataša Velikonja in Gábor T. Szántó
Založba UMco
Opis

Podrobnosti

Pisci, združeni v tej knjigi, ne bi mogli biti bolj različni.

Glediščne kamere, ki jih držijo v rokah, segajo od Tiborjevih prezentacij sanj kot prafilma, kamor se usmerja pogled za zaprtimi vekami, do Jožetovih fragmentarnih zapisov o ljubih prijateljih, med katerimi je posebej dragoceno srečanje z Marjanom Rožancem, od Nininih zapisov, kako se filmske in književne podobe oblikujejo po zvočnosti želje, ki pa ima korenine melodičnih in ritmičnih struktur globoko v zgodovini, do Natašinih panoramskih rezov, kako se ne more poistovetiti z realizmom perspektive, in spet Ivovega počasnega rekonstruiranja aprila leta 1961, ko je kot trinajst­letni deček v ljubljanski Kinoteki gledal film o prešuštvu, do Duškovega vrtanja v pisateljsko zemljo in spraševanja, zakaj piše, komu piše, kakšen je smisel pisanja.

Rečeno jim je bilo, da naj pogled kot optični dispozitiv, ki se nahaja na presečišču literature in filma, razumejo aluzivno. Očitno so izziv sprejeli kot nepričakovano srečanje s samimi seboj; zazrtje vase brez izgovorov, prikaz samih sebe oziroma lastnega odnosa do sveta je potekal na način, kot ga pri njih še nismo srečali, skorajda lahko rečemo, da so se vsi pisci prikazali v nekakšni novi luči.

– Gabriela Babnik, urednica

Dodatne informacije

Dodatne informacije

EAN koda 9789617050059
ISBN 978-961-7050-05-9
Nova knjiga Da
FlipBook razmerje (npr. 1:1.2) 1
Omejitev plačila Brez
Avtor Jože Dolmark, Nina Dragičević, Tibor Hrs Pandur, Ivo Svetina, Dušan Šarotar, Nataša Velikonja in Gábor T. Szántó
Založba UMco
Zbirka Ne
Podnaslov Ne
Teža 249
Leto izdaje 2018
Št. strani 217
Vezava Mehka
Izdelki založbe UMco
e-novice
IzBrane e-novice
Prijavite se in si polepšajte dan