Perdikas

Perdikas

Na zalogi

REDNA CENA
24,90 €
SPLETNA CENA
23,16 €
KLUBSKA CENA
20,67 €   
ALI

Perdikas je mitska pripoved, ki se lahko bere kot fantazijska pustolovščina – glavni junaki v izmišljeni deželi s svojo mitologijo se borijo proti nasprotujočim silam – hkrati pa se dotika mnogih temeljnih vprašanj človekovega bivanja, vprašanj dobrega in zlega, ljubezni, človekovega mesta v svetu, povezanosti z naravo in našim odnosom do nje. 


AvtorSebastijan Pešec
Založba Samozaložniki
Opis

Podrobnosti

Zaradi slednjih tematik je tudi zelo aktualen roman, primeren za vse, ki jih zanimajo (ali jih bodo začela zanimati) vprašanja človekove zapletene eksistence.

Filozofske tematike, ki se prepletajo v romanu so pretvorjene iz teorije v konkretno obliko – v zgodbo življenja. Avtor se »težkih« filozofskih tematik dotika narahlo in sproščeno skozi pripoved in tako želi filozofijo in vprašanja, ki zadevajo vsakega izmed nas, pa vse prevečkrat pozabimo na njih, ker se zdijo neživljenjsko filozofska, približati širši publiki.

Perdikas je, kot je zapisano v uvodu romana, »človek na svoji poti«, povečan in v fantazijski svet postavljen – kdor koli izmed nas. Na velikem merilu so predstavljeni njegovi notranji boji, čudenje in strah pred nedoumljivostjo sveta, razmišljanja in čutenja o ljubezni, prijateljstvu, sovraštvu, smislu življenja, večnosti … Njegova zgodba je, čeprav domišljijska in ujeta v drug svet, zgodba človeka 21. stoletja.


Podrobna vsebina romana:

Filozofsko-fantazijski roman Perdikas se dogaja v izmišljeni pokrajini s svojo lastno zgodovino in mitologijo. Postavljen je v čas, ko so božanske sile zapustile človeški svet in se človeška kraljestva izgubljajo v nesmiselnih medsebojnih vojnah. Glavni lik Perdikas je nekdanji bojevnik, ki se poda na nejasno pot izgona iz svoje domovine in ustaljenega načina življenja vojščaka.

Med njegovim popotovanjem po neznanem se v svetu začnejo pojavljati skrivnosti in smrtonosni demoni – črti, ki pobijajo vse, s čemer pridejo v stik, trupla žrtev pa ne strohnijo in se ne vrnejo v naravni tok kroženja življenja in smrti. Črti ustavljajo naravno kroženje dveh nasprotnih in dopolnjujočih se božanskih sil – boginje ljubezni, življenja in spajanja Tunis in boga uničenja in razgrajevanja Anarisa. Prav z njima in njunimi izzivi pa ima na svoji poti največ za opraviti tudi Perdikas.

Po začetnem prepričanju, da je Anaris utelešenje zla, proti katerem se je treba boriti in Tunis utelešenje dobrega, ki ga je treba braniti, Perdikas skozi srečanja s prikaznimi, pošastmi in Varuhi – skrivnostnimi modreci v skritem svetišču na gori, spozna, da sta obe božanski sili enakovredni in nujni za obstoj naravnega kroga življenja in smrti: sila uničenja mora nekaj uničiti, da lahko sila sestavljanja nekaj zgradi, obe lahko človek uporabi tako za dobro kot za zlo. Perdikas spozna, da mora uporabiti sili obeh bogov, da bo premagal črte in prav tako spozna, da so se črti pojavili zato, ker ljudje niso več enakovredno uporabljali obe sili. V končnem spopadu, kjer so on in trojica med seboj zelo različnih sobojevnikov, ki jih je spoznal na svoji poti, soočeni z brezštevilno vojsko črtov, s pomočjo moči Tunisa in Anaris res premaga sovražne črte.

Roman poudarja relativnost dobrega in zlega in perspektivičnost tega, kaj je dobro, da je združeno in kaj je bolje, da ni in je dobro to, da se poruši in zgradi nekaj novega. Osrednja misel govori o teh dveh silah – sili združitve in uničenja – kot o univerzalnih silah, ki se pretaka skozi cel svet in sta tako prisotni tako v naravi kot v človeku in poudarek je na tem, da človek ni nekaj ločenega od narave, temveč lahko uporablja »naravne« moči smotrno, če jih le prepozna in usmeri pametno. To pa lahko stori z lastno introspekcijo in ne s tem, da se zamoti z zunanjimi malenkostmi in obtoževanjem zla drugega. Roman se lahko bere kot preprosta mitsko-fantazijska pripoved ali kot metafora za težave sodobnega človeka – njegove psihološke »zamotanosti«, ki povzroča različne ekološke, ekonomske, socialne in etične krize.

Od kod ime Perdikas? Avtor si ga je sposodil iz grške zgodovine oz. filozofije: Sokrat je bil učitelj Platona, Platon Aristotela in tako stojijo veliki trije filozofi na začetku razvoja Zahodne filozofije. Toda pozabljamo, da se je trem teoretikom v tej liniji pridružil še četrti – Aristotel je bil učitelj Aleksandra Velikega, »praktika«, ki je imel sanje o združitvi človeških ljudstev v eni državi miru, izmenjave kultur, dobrin in znanja. Te sanje še do danes niso bile uresničene in so zato še aktualne. Kje pa pride v zgodbo Perdikas? Zgodovinski Perdikas je bil Aleksandrov prijatelj, general in edini naslednik, ki ga je nasledil na prestolu njegovega imperija. Ta simbolika kaže na avtorjevo poskušanje pretvorbe filozofskega znanja iz teorije v prakso, v življenjske zgodbe dostopne in razumljive širši publiki.

O AVTORJU

Sebastijan Pešec je 27-letni magister filozofije in diplomirani zgodovinar, pisec kratkih zgodb, poezije, člankov in prvenca Perdikas. S svojim pisanjem in javnimi dogodki želi približati koristnost filozofije za življenje nefilozofski publiki.

 

 

Dodatne informacije

Dodatne informacije

EAN koda 9789612881030
ISBN 978-961-288-103-0
Nova knjiga Ne
FlipBook razmerje (npr. 1:1.2) 1
Omejitev plačila Brez
Avtor Sebastijan Pešec
Založba Samozaložniki
Zbirka Ne
Podnaslov Ne
Teža 590
Leto izdaje 2018
Št. strani 464
Vezava Mehka
e-novice
IzBrane e-novice
Prijavite se in si polepšajte dan