Adrian P. Kezele: Predavanje ob izidu knjige Hej, človek, spravi se meditirat!

20.09.2017

Kdaj: 28. september 2017 ob 17.30
Kje: Pravna fakulteta, Poljanski nasip 2, Ljubljana, Siva dvorana

 

Ena najpomembnejših stvari,
ki jih mora človek storiti v življenju, je, da se nauči meditirati.
Ta temeljna, a vendar tako enostavna veščina
ne zagotavlja le uspehov v vsakodnevnem delovanju,
tako poslovnem kot zasebnem,
ampak ustvarja trajni občutek notranje izpolnitve in sreče.
 

 

 

Umiti si roke, stuširati se, vzdrževati higieno … zakaj je to razumljivo in sprejemljivo, ko govorimo o telesu, toda neznano in nejasno, ko govorimo o duhu? Ali je naša zavest manj pomembna od telesa?

Če pogledamo namen meditacije, ne moremo zanemariti njenih dolgotrajnih posledic. Odpravljanje stresa in splošno izboljšanje kakovosti življenja sta naravni posledici njenega prakticiranja, vendar se pozitivni učinki ne končajo samo pri tem. Ko je stres enkrat odstranjen iz sistema duh/telo, lahko govorimo o naravnem stanju življenja oziroma o uporabi svojega polnega potenciala. Prav tako lahko šele takrat začnemo razmišljati o razvoju svojih sposobnosti.


Nevrološki, perceptivni in psihološki učinki meditacija:

Povečana urejenost delovanja možganov

Med meditacijo se povečuje EEG-koherenca med dvema cerebralnima hemisferama. Gre za kvantitativni indeks stopnje dolgotrajne urejenosti možganskih valov. Pri osebi, ki se je šele naučila meditirati, se EEG-koherenca zveča med meditacijo. Pri osebah, ki meditirajo že dalj časa, pa se koherenca pojavlja tudi pred meditacijo in po njej, že pri odprtih očeh. (Psychosomatic Medicine, 1984, 46: 267-276) 

Razširjena pozornost

Tako imenovano »neodvisnost polja« povezujemo z večjo sposobnostjo sprejemanja in obdelave izkušenj oziroma boljšo organizacijo uma in jasnostjo spoznanja, izboljšanim spominom, povečano ustvarjalnostjo in stabilnimi notranjimi opornimi točkami. Rezultati kažejo, da meditacija razvija neodvisnost polja. To odkritje je pomembno, saj so včasih menili, da se osnovne sposobnosti opazovanja po končanem otroštvu ne razvijajo več. (Perceptual Motor Skills, 1986, 39: 1031–1034, 1974; 62: 731–738) 

Izboljšano opazovanje in spomin

Študenti, ki so se naučili meditirati, kažejo bistveno izboljšanje na testih opazovanja in kratkotrajnega spomina v obdobju dveh tednov. Gre za test, ki zahteva prepoznavanje znanih zaporedij črk, ki se hitro menjajo. Eksperimentalno skupino so primerjali z naključno izbrano kontrolno skupino, ki je dvakrat dnevno počivala z zaprtimi očmi, in s skupino, ki ni uvedla nobenih sprememb v dnevni rutini. (Memory and Cognition, 1982, 10: 207–215) 

Razvoj inteligentnosti

Študenti, ki redno meditirajo, so v primerjavi s kontrolno skupino pokazali napredek na testih merjenja inteligentnosti v obdobju dveh let. Ta ugotovitev potrjuje dve drugi raziskavi o povečanju inteligenčnega količnika pri študentih, ki meditirajo. (Personality and Individual Differences, 1986, 12: 1105–1116, 1991; Perceptual and Motor Skills, 1986, 62: 731–738) 

Povečana ustvarjalnost

V tej raziskavi je bil uporabljen Torranceov test ustvarjalnega mišljenja, ki meri oblikovno in verbalno ustvarjalnost. Test so uporabili na kontrolni skupini in skupini, ki se je po testu naučila meditirati. Pet mesecev kasneje je imela meditirajoča skupina bistveno boljše rezultate pri oblikovni izvirnosti, prilagodljivosti in verbalni gladkosti. (Journal of Creative Behavior, 1979, 13: 169–190) 

Povečanje samoaktualizacije

Samoaktualizacija se nanaša na boljše sprejemanje lastnih sposobnosti in njihovo izražanje na vseh področjih življenja. Statistična metaanaliza dvainštiridesetih neodvisnih raziskav kaže na učinek samoaktualizacije pri osebah, ki vadijo meditacijo. (Journal of Social Behavior and Personality, 1991, 6: 189–248)

Adrian Predrag Kezele je do sedaj napisal štirideset knjig in seveda še naprej ustvarja. Njegova dela so poznana po tem, da bralcem, na zelo praktičen način predaja znanje. Neodvisno od hrvaških izdaj, so njegove knjige preko drugih založb izdane v slovenskem, srbskem, madžarskem, ukrajinskem in angleškem jeziku. Te knjige so rezultat življenjskega obdobja posvečenega raziskovanju in poučevanju znanj s področja duhovnosti.

 

Več informacij na 01 5341 252 ali TUKAJ

Dogodek je brezplačen.

 

 

 

« Nazaj
Bodite obveščeni / Bodite na tekočem
Prijavite se na enovice in bodite obveščeni o vseh pomembnih novostih in dogodkih
e-novice
IzBrane e-novice
Prijavite se in si polepšajte dan