Dao Yah 2017 - Festival celostnega zdravja: ŽIVLJENJSKA OBDOBJA IN ZDRAVJE – TELESNO IN DUHOVNO.

05.02.2017

Vabimo vas na festival celostnega zdravja, ki bo potekal v Cankarjevem domu v času od 3. do 5. februarja 2017 

DAO YAH se zagotovo umešča v koledar NUJNO OBISKATI prireditev vseh, ki bi radi storili zase in svoje zdravje nekaj več ter si zagotovili zdravo in kvalitetno življenje s pomočjo znanj tradicionalne kitajske in indijske (ajurvedske) medicine in homeopatije.

Pravo festivalsko dogajanje, ki Cankarjev dom prvi februarski konec tedna prelevi v središče zdravja. 

Založba Primus bo na festivalu celostnega zdravja predstavila Knjigarno izBranih knjig.

Na razstavnem prostoru Knjigarne izBranih knjig vam bomo predstavili bogat izbor knjig s področja zdravja in celovite skrbi zase.

 

Program: Knjigarna izBranih knjig

SOBOTA, 4. februar:

* od 10:00 do 10:45, odprti oder

  • Predavanje in praktična predstavitev: ENERGIJSKE TEHNIKE ZA ČIŠČENJE MATERNICE - Prerazporejanje življenjske energije z magičnimi gibi, Društvo Magičnost gibanja

Maternica je najsvetlejši tempelj v ženskem telesu, energijski prostor, kjer je njen notranji glas, najgloblje vodstvo, jasnost, tišina, kreativno izražanje in moč. S pomočjo maternice se lahko ženska poveže s svojo prvinsko močjo, vzpostavi stik s svojo modrostjo in resnično ženskostjo ter tako v sebi najde pravo težišče.

Ženska, ki ozavesti in očisti svojo maternico vseh tujih energij, si tako vrne treznost in ponovno vzpostavi stik s svojim čistim virom, s svetlobo.

Priporočena literatura:

Z NAMERO DO ZAVESTI, SRČNOSTI IN SVOBODE - Iz dnevnikov izkušenj, Društvo Magičnost gibanja

MAGIČNE KRETNJE - Uporabna modrost staromehiških vračev, Carlos Castaneda

PREHOD VRAČEV - Potovanje ženske, Taisha Abelar

 

* od 11. do 12. ure ter od 16:30 do 17:30, razstavni prostor knjigarne izBrane knjigarne

  • Predstavitev knjige: KLINIČNA PREHRANA V NOSEČNOSTI, Živa Novak Antolič

Stroka klinične prehrane se je v zadnjih letih silovito razvila in postala prava medicinska stroka, ki se neposredno vpleta v številne panoge medicine. Hkrati pa so njena spoznanja – tako z molekularnega kot tudi populacijskega vidika – ponudila toliko novih znanj, da so ta daleč presegla klasično medicinsko znanje, ki smo se ga še nedavno učili v okviru medicinskega kurikuluma. 

Še več, klinična prehrana je pokazala pot, kako lahko temeljna biološka, predvsem biokemična, fiziološka, genetska in patofiziološka znanja preko klasične medicinske obravnave in diagnoze presnovnih stanj, uporabljamo v klinični medicini. Živa Novak Antolič, strokovnjakinja za prehrano nam bo predstavila kllinični vidik prehrane v nosečnosti

 

* od 13:45 do 15:15, dvorana M3 + M4

  • Delavnica: SOMATIKA ZA SODOBNEGA ČLOVEKA, Blaž Bertoncelj in Céline Louise 

 

V sodobni družbi prevladuje prepričanje, da staranje vedno prinese tudi telesne bolečine. Ter da je potrebno za zdravje mišično skeletnega sistema poskrbeti za veliko krepitve mišic telesa. Oba prepričanja do določene mere tudi držita. Ob temu pa se danes pogosto pozablja, da lahko z boljšo uporabo samega sebe preprečimo veliko, sicer «normalnih», fizioloških sprememb ob staranju. Po drugi strani pa za zdravje našega telesa ne potrebujemo samo veliko moč in vzdržljivost mišic, temveč predvsem več zavestnega nadzora ter tudi sproščenosti. 

Somatika je izraz za različne pristope, ki nas učijo zavestnega gibanja, dihanja, drže telesa in nasploh življenja, kjer želimo čim pogosteje izklopiti svojega avtomatičnega pilota in živeti znotraj svojega telesa «tu in sedaj». Na ta način življenje postane bolj polno, igrivo in zavestno.

Somatske vaje nas učijo novih gibalnih vzorcev v različnih delih telesa, pomagajo nam sprostiti kronične mišične napetosti brez klasičnega raztezanja (ki je včasih tudi neučinkovito ali celo škodljivo) ter nam pomagajo preko telesa občutiti globlji del samega sebe. Mišične in psihološke napetosti so povezane.

Preko enostavnih in prijetnih somatskih vaj lahko sami izkustveno spoznate, da se povečanju telesnega zavedanja in zavestne uporabe gibanja tako telesno kot psihološko relativno hitro sprostite. V zavestno sproščenem stanju lažje (u)vidimo, kdo in kaj smo.

Na programu boste spoznali enostavno in učinkovito sekvenco, kako mišično re-organizirati in sprostiti vrat, ramena in spodnji del hrbtenice. 

Blaž Bertoncelj je večkratno certificiran učitelj somatike, joge in joga terapevt, ki je v tujini opravil več kot 6.000 ur študija. Je ustanovitelj Parinama in Devi joga centrov ter avtor mnogih člankov, knjige in večih avdio in video zgoščenk o jogi, somatiki, dihanju in obvladovanju stresa. Poučuje od leta 1998.
 

Zdravje medeničnega dna in trebušnih mišic

Pri krepitvi zdravja medeničnega dna je danes poudarek na krepitvi teh mišic. Najbolj znane so t.i. Keglove vaje. Vendar, da bi lahko resnično aktivirali ta del telesa, ki se nahaja globoko v medenici, je potrebno predhodno izboljšati anatomsko in izkustveno poznavanje tega dela telesa. Naučiti se moramo bolj jasno zaznati in občutiti ta del nas samih.

S pomočjo izboljšanega somatskega zavedanja svojega telesa lahko dosežemo boljše rezultate pri izvajanju različnih vaj. Zdrave mišice niso samo močne, ampak jih moramo znati tudi sprostiti.

Trebušne mišice in mišice medeničnega dna so med seboj povezane. Skupaj s trebušno prepono in z globokimi mišicami hrbta tvorijo naš center moči, ki je odgovoren za stabilizacijo medenice in hrbtenice.

V času nosečnosti postane ta del mišic zelo pomemben, zlasti za preprečevanje bolečin in zdrav potek nosečnosti. V programu VMD (Vitalno medenično dno) se posvetimo krepitvi kot tudi sprostitvi centra moči na nenasilen in anatomsko kar najbolj varen in učinkovit način. 

Céline Louis je certificirana učiteljica pilatesa in joge, edina certificirana učiteljica metode VMD v Sloveniji ter somatska gibalna pedagoginja. Je avtorica DVD-ja Zavestne vaje za nosečnice. Uči program Vitalno medenično dno in program Zdrava hrbtenica ter jogo in pilates v centru Parinama.

 
»Uporaba telesa v gibanju lahko pri napačnem razumevanju osnov vodi v poškodbe. Osnove tudi odprejo vrata v globlje razumevanje psihosomatike joge, ki brez njih ostanejo trdno zaprta. V modernem svetu je vzrok za polovico bolniških odsotnosti bolečina v križu, do česar v večini primerov vodijo nepravilni gibi. Z enostavnim zavedanjem sebe in telesa in pravilno uporabo le tega se da mnogo teh obolenj preprečiti, pa tudi zdraviti. Kot urgentni zdravnik si z uporabo telesnega zavedanja, dihalnih vaj in različnih tehnik joge v vsakodnevnem življenju pomagam odpravljati negativne posledice stresa, kar menim da je uporabno na vseh nivojih življenja.«  Klemen Lipovšek, doktor medicine

 

Priporočena literatura:

SOMATIKA - Ponovna vzpoostavitev zavestneg anadzorta nad gibanjem, prožnostjo in zdravjem, Thomas Hanna

JOGA - Transformacija uma in telesa

ZDRAVA IN VITALNA HRBTENICA - dvd

ZAVESTNE VAJE ZA NOSEČNICE - dvd


 

 * od 18:30 do 19:15, odprti oder

  • Predavanje: MOČ SANJANJA - Prebujanje vizionarstva in SANJSKO ROJSTVO - Preobrazba otrokovega rojstva s pomočjo podob, Klemen Lipovšek, doktor medicine

 

Če človekov zavestni um ostane buden, medtem ko spi in sanja, sanjajoči um pa manifestira njegovo dnevno zavest, človek doseže revolucionarno zavest ali vizionarstvo. Vizionarstvo je pot samouresničitve. 

Sanjsko rojstvo daje pomen predstavam in odpira vrata moči sanjanja pri ustvarjanju novega življenja.

Na predavanju bo predstavljen jezik podob in zavestnega sanjanja, s katerim aktivirate ustvarjalno moč svojega uma in modrost svojega telesa ter pomoč pri spreminjanju zakoreninjenih vzorcev strahu in starih sistemov prepričanja.

Učinkovite vaje preverjeno spodbujajo vse vrste pozitivnih izidov (sprostitev, obvladovanje bolečine, fiziološke spremembe, razrešitev zdravstvenih zapletov ter zdravljenje čustvenih ran in travm) in delujejo kot generalka za življenje. Dajo vam tudi notranjo moč in vitalnost za spoprijemanje z izzivi starševstva.

Priporočena literatura: 

KABALA IN MOČ SANJANJA - Prebujanje vizionarstva, Catherine Shainberg

SANJSKO ROJSTVO - Preobrazba otrokovega rojstva s pomočjo podob, Catherine Shainberg

  

NEDELJA, 5. februar:

* od 13:15 do 14:45, dvorana M3 + M4

  • Delavnica: EFT - bliskovito in učinkovito orodje za (neprijetne) občutke, Pika Rajnar

EFT (Emotional Freedom Techniques - Tehnike doseganja čustvene svobode) je relativno nova ''iznajdba'' – njeno delovanje je odkril in objavil leta 1996 ameriški strojni inženir Gary Craig (soavtor knjige Obljuba energijske psihologije). Metoda je v svojem bistvu zelo enostavna, a hkrati učinkovita, saj ugotovi, da je pravi razlog za naša mnoga in zelo različna neprijetna (ki ob zastajanju v telesu postanejo škodljiva) čustva motnja v telesnem energijskem pretoku. To motnjo tudi učinkovito in hitro odpravi in posledično odpravi tudi nezaželeno čustvo.

Namreč – pri občutkih, ki nas preplavljajo, smo običajno brez moči, saj se jih lotevamo z neustreznimi orodji. Občutki namreč NISO logični – in se zato na logične sklepe, plane in obljube ne odzivajo. Novoletne zaobljube, izjave v smislu – Ne bom se več sekirala – so samo primeri, ki jih vsi poznamo. Nezmožnost spoprijemanja s svojimi resničnimi občutki vodi naravnost v izgorelost…

Vsi smo seveda samo ljudje in svojih potencialov še zdaleč ne dosegamo. Deloma zaradi nezmožnosti poseganja v osnovno programje, ki smo si ga ustvarili v ranem otroštvu, deloma zaradi tega, ker se učinkovita orodja pojavljajo šele v zadnjem desetletju. Metoda EFT je eno od takih orodij.

Ker smo ljudje čuteča bitja, so občutki vtkani v prav vse naše odločitve. Ko smo srečni, smo polni energije, poleta, zagona, in ko nas kaj skrbi, se to odraža na vseh področjih našega življenja, čeprav to večinoma poskušamo skriti še celo sami pred sabo. In ker metoda EFT posega v to področje našega življenja, v občutke, se tako tesno prepleta z vsem, kar sicer že poznamo – vsak si jo priredi svojim potrebam primerno, zelo dobro se dopolnjuje z čist vsemi pristopi za izboljšanje vsakodnevnega počutja – in doda svojo neprecenljivo moč in uspešnost točno tam, kjer jo rabimo – v trenutkih treme, dvoma, strahu, brezvoljnosti, obupa nad spodletelim poskusom, prepričanj da nismo dovolj dobri, da naštejem samo nekaj najbolj pogostih. Prav presenetljivo pa včasih pomaga tudi pri telesnih težavah – alergijah, glavobolih, PMS-u in ostalih težavah, ki imajo velik del svoje korenine v nepredelanih človešhih občutkih.

Priporočena literatura:

TAPKANJE - revolucionarni sistem za življenje brez stresa, Nick Ortner

TAPKANJE ZA USPEŠNO HUJŠANJE IN BOLJŠO TELESNO SAMOPODOBO, Jessica Ortner

EFT ZA TELEBANE, Helena Fone

 

KDAJ: od 3. do 5. februarja 2017
KJE: Cankarjev dom

Prodajna razstava, predavanja na odprtem odru: vstop prost

PE, 3. 2.: vstop prost

Dnevna vstopnica za predavanja 4. in 5. 2.: 15 EUR (Cena vključuje vsa predavanja izbranega dne do zapolnitve sedežev v dvoranah. Delavnice in spremljevalne prireditve niso vključene v ceno dnevne vstopnice.)

Dvodnevna vstopnica za predavanja: 25 EUR (Cena vključuje vsa predavanja izbranega dne do zapolnitve sedežev v dvoranah. Delavnice in spremljevalne prireditve niso vključene v ceno dvodnevne vstopnice.)

Posamezna delavnica: 15 EUR

 

NAKUP

 

Informacijsko središče in prodaja vstopnic CD (podhod Maxija) T (01) 24 17 299 , E vstopnice@cd-cc.si. Ob delavnikih odprto od 11. do 13. in od 15. do 20. ure, ob sobotah od 11. do 13. ter uro pred prireditvami.

Nakup vstopnic tudi pri pooblaščenih prodajalcih (M holidays, Petrol, Kompas, Alpetour, Last Minute Center, prodajna mreža mojekarte.si idr), po telefonu (01) 2417 300 (ob delavnikih od  11. do 13. in od 15. do 16. ure ter na spletu www.cd-cc.si.

Vstopnice lahko samopostrežno kupujete in prevzemate pri kartomatu ob vhodu v Prvo preddverje (podhod Maxija).

Več o programu festivala: TUKAJ

 

 

 

« Nazaj
Bodite obveščeni / Bodite na tekočem
Prijavite se na enovice in bodite obveščeni o vseh pomembnih novostih in dogodkih
e-novice
IzBrane e-novice
Prijavite se in si polepšajte dan