Maria Ana Kolman: Predavanja v marcu in aprilu 2018

26.02.2018

Maria Ana Kolman bo letos svoje raziskave usmerila v spoznavanje mahov in lišajev ter meteoritov oz. »kamnov z nebes«.

"Zanimanje za mahove in lišaje mi je pred mnogimi leti vzbudila pripoved moje prijateljice Maje o Slovenki Mariji, ki je v prejšnjem stoletju živela v Sibiriji in tam kot znanstvenica proučevala biokemijske lastnosti ter zdravilnost mahov in lišajev sibirske tundre. Marija je v Sibirijo odšla pravzaprav zaradi neizpolnjene ljubezni, kajti na enem izmed mednarodnih znanstvenih simpozijev se je zaljubila v moškega, ki pa je bil poročen. To je bil Majin stric, ki se je po tem usodnem srečanju vrnil v Slovenijo, Marija pa se je odrekla prepovedani ljubezni in karieri svetovno priznane znanstvenice in odšla daleč na sibirski sever. Tam je živela med preprostimi ljudmi, raziskovala mahove in lišaje ter pisala o tem članke za svetovne strokovne revije. Pisala pa je tudi svojemu dragemu v Slovenijo. Pisma, polna topline in ljubezni, pa tudi znanstvenih odkritij, so potovala mesece dolgo, leto za letom. Potem pa pisem ni bilo več. Tudi Majin stric je umrl, pisma ki bi imela zagotovo velik pomen za poznavanje skrivnostnega sveta mahov in lišajev, pa so izginila.

V Sibiriji se pogosto spomnim na Marijo in ko opazujem raznovrstne mahove in lišaje , se sprašujem kaj vse je o teh posebnih rastlinah odkrila Slovenka Marija. Ker sem v sibirski fitomedicini zasledila bogato znanje o zdravilnem učinku mahov in lišajev, ki seveda rastejo tudi pri nas, sem o tem iskala tudi strokovno literaturo o farmakoloških vsebnostih in zdravilnem učinku, ki pa je dokaj maloštevilna oz. nedostopna.

Videti je, da je svet mahov in lišajev precej prezrt ter malo raziskan, čeprav obstaja posebna znanstvena disciplina liheologija, ki proučuje svet lišajev oz. nižjih organizmov. Očitno pa je tudi, da so znanja o tem nedostopna, saj glede na uporabo v ljudskem zdravilstvu obstajajo empirični dokazi o zdravilnosti mahov in lišajev, ki pa verjetno služijo le nameram farmacije. Zlasti veliko si farmacija obeta od rezultatov analiz farmakoloških vsebnosti lišajev (ki jih je kar 26.000 vrst), ki so potrdile visoko vsebnost polisaharidov, zelo pomembnih pri onkološkem zdravljenju. Ljudska medicina na Altaju posebno zdravilno moč pripisuje mahovom in lišajem, ki rastejo na določenih vrstah dreves ali kamnih – na primer lišaj Rhizocarpon geographicum, ki ima izjemne zdravilne učinke, če raste na kvarcu.

Za raziskovanje mahov in lišajev me je navdušila še ena ženska: ameriška profesorica okoljske in gozdne biologija na State University of New York - Robin Wall Kimmerer, avtorica vrste znanstvenih študij in knjige z naslovom Gathering Moss: A Natural and Cultural History of Mosses (2003), ki govori o proučevanju mahov, ter njihovem mestu v ekoloških sistemih in pomenu v ljudskem zdravilstvu in kulturi. 

Zanimanje za kamne iz vesolja, ki so padli na Zemljo, je verjetno povezano z mojim osebnim iskanjem “Svetega Graala”. Svoj prvi meteorit sem pred mnogimi leti našla na bregu reke Ob. Pri raziskovanju Altaja so me presenetile številne omembe padlih meteoritov na tem področju. Še bolj me je začudil podatek, da so znanstveniki iz Rusije in Evrope že 200 let nazaj prihajali na Altaj z namenom raziskati mesta padlih meteoritov in sestavo le teh. Znano je namreč, da so meteoriti že v zgodovini nenavadno pogosto padali prav na Altaj.

Eden izmed raziskovalcev je celo ugotovil in dokazal, da imajo meteoriti točno določeno pot oz. koridor do Zemlje in zato tako veliko število meteoritov pade prav na Altaju. Ugotovitve o silnem magnetizmu in energijskih posebnostih meteoritov so bile verjetno razlog za to, da je bil l.1898 v takratni carski Rusiji sprejet zakon, da se morajo najdeni meteoriti predati državnim oblastem, sicer je bila zagrožena kazen. Za predane meteorite je država namenila celo premijo 25 Rubljev za vsak meteorit. Ljudje so meteorite vozili državnim uradnikom kar v samokolnicah, ko pa so ugotovili, da je cena za velik kamen enaka kot za majhnega, ki je kot meteoritni dež kar pogosto padal na Altaju, so velike kamne drobili.

Danes se z raziskavami meteoritov ukvarjajo številni znanstveno raziskovalni inštituti, ki ob kemijski sestavi nezemeljskih kamnov raziskujejo seveda tudi njihovo energijsko delovanje, učinek na človekovo energijsko polje, na razširjenje zavesti in sposobnost človekove povezave z univerzalnimi znanji, pa tudi njihovo skrivnostno sposobnost – vzpostaviti v človekovem organizmu pravilen celični zapis oz. izvorno stanje zdrave celice.

Mesta, kamor so na Altaju padli meteoriti, sem si označila na zemljevidu in letošnje poletje bom ta mesta obiskala. Neka »prisotnost nebes« , ki jo človek zazna na Altaju, je morda povezana tudi s temi skrivnostnimi »kamni z nebes«. Ne gre le za lepoto pokrajine, gre tudi za to, da tam živijo srečni ljudje." Maria Ana Kolman

 

PREDAVANJA

ŽENSKO ZDRAVJE IN LEPOTA
1.3.2018 ob 18.00, Mokronog, Hiša sira Gorišek 

SIBIRSKA FITOMEDICINA
6.3.2018 ob 18.00, Novo mesto, Knjižnica Mirana Jarca 

SIBIRSKA FITOMEDICINA
7.3.2018 ob 18.00, Koper, Knjižnica Srečka Vilharja

VAJE ZA BOLJŠE VIDENJE BREZ OČAL IN TEHNIKE ZA ODPIRANJE TRETJEGA OČESA
9.3.2018 ob 18.00, Trbovlje, Dom svobode 

26.3.2018 ob 19.00, Grosuplje, Žarek 

28.3.2018 ob 18.00 (termin je že zaseden) in 9.4.2018 ob 17.30, Nova Gorica, Srečna hiša

DREVESA – ZDRAVILCI SPECIALISTI 
5.4.2018 ob 18.00, Stari trg pri Ložu, Knjižnica Jožeta Udoviča

 

 

 

« Nazaj
Bodite obveščeni / Bodite na tekočem
Prijavite se na enovice in bodite obveščeni o vseh pomembnih novostih in dogodkih
e-novice
IzBrane e-novice
Prijavite se in si polepšajte dan