Navdih za teden od 2. do 8. aprila 2018

02.04.2018

IzBran navdih tedna iz kart
TAPKANJE ZA USPEŠNO HUJŠANJE IN BOLJŠO TELESNO SAMOPODOBO

 

"Če valimo krivdo na telo, je to tako, kot da bi krivili avtomobil, da ne deluje,
v resnici pa se nikoli nismo potrudili natočiti primerno gradivo in
ga ljubeče vzdrževati."
Jessica Ortner

 

MOČ PREPRIČANJ
Prepričanja o genetiki

Marjorie je odraščala na škotskem otoku z manj kot sto prebivalci. V družini je predstavljala izjemo, saj je bila že od otroštva edina v družini s čezmerno telesno težo. Vsi v vasi so bili enakega mnenja – da je podedovala ‘slabe gene’ od tete, ki je bila prav tako pretežka.

»Čutila sem, da sem izvlekla najkrajšo slamico v dužinski genetiki,« je razložila. Ti ‘slabi geni’ so postali del Marjorie; dejstvo, ki ga ni mogla spremeniti. Mnoge, ki prihajamo iz družin, kjer je bila prevelika telesna teža običajen pojav, se sklicujemo na genetiko kot vir naših težav s kilogrami. »Vidiš, taka pač sem,« pravimo. Včasih pa valimo krivdo na genetiko, ker nočemo več kriviti sebe in ker smo naveličane neuspešnih poskusov z dieto. Zamisel, da smo žrtve genetike, ni le znanstveno neutemeljena, temveč nam tudi jemlje moč, da se spremenimo.

Če valimo krivdo na telo, je to tako, kot da bi krivili avtomobil, da ne deluje, v resnici pa se nikoli nismo potrudili natočiti primerno gorivo in ga ljubeče vzdrževati. V resnici nam ni treba nikogar in ničesar kriviti za težave s težo; rešitev je namreč v tem, da krivdo nadomestimo z radovednostjo.

Več tednov po začetku tečaja je Marjorie storila prav to in doživela pomemben preobrat. Ob tapkanju prepričanj o svojem telesu je ugotovila, da je odraščala v kulturi in družini, kjer se je ljubezen izražala s hrano. Njena teta je zelo rada pekla in je z zvrhano polnimi krožniki ljudem kazala, kako rada jih ima. Mnogo let pozneje je Marjorie dojela, da je ‘jedla’ ljubezen v obliki sveže pečenih piškotov, kolačkov, mafinov in tort.

Ko odkrijemo družino pretežkih ljudi, ni treba iskati vzrokov v genetiki, temveč si raje oglejmo prehranjevalne navade. Potem se vprašajmo, kakšna prepričanja smo nezavedno privzeli v zvezi s prehranjevanjem, hrano in težo. Ko nehamo valiti krivdo na telo, lahko spremenimo čustva, raven stresa in vedenje, pa tudi delovanje telesa. Genetika ima očitno veliko vlogo v telesu, toda če smo prepričani, da nimamo moči nad ekspresijo genov, bomo zlahka omagali in se vdali nezdravim navadam, ki bodo usklajene z razočaranjem, ki ga čutimo. Toda nad ekspresijo genov imate večjo moč, kot si mislite. Oglejmo si znanstvene podatke, ki podpirajo to trditev.

Znanstveni podatki s področja genetike »Zamudila bova letalo,« sem šepnila Nicku Polizziju, režiserju filma The Tapping Solution in dolgoletnemu prijatelju mojega brata Nicka. »Vem,« je odvrnil, »ampak se res izplača.« Prikimala sem in napeto čakala na nadaljevanje intervjuja. Pred nekaj urami sva prispela na dom Brucea Liptona, pripravljena na enourni intervju s tem visoko cenjenim znanstvenikom, ki je tudi avtor uspešnic.

Domnevala sva, da bo zadržan in formalen – pač znanstvenik – toda presenetil naju je že na začetku in potem še nekajkrat. S širokim nasmehom naju je pričakal na pragu svoje hiše v gričevju San Jose, oblečen v majico in kratke hlače. Ko sva začela razpostavljati kamero in drugo opremo, se je obrnil k meni in rekel: »Povej mi, kdaj bosta pripravljena, da si oblečem lepšo majico.«

Presenetilo me je, da je bil tako sproščen in prijazen – pravo nasprotje zadržanega znanstvenika iz laboratorija, kot sem si ga predstavljala prej. Pred intervjujem sem se temeljito pripravila, zato sem vedela, da je Bruceovo delo revolucionarno spremenilo razumevanje, kako prepričanja vplivajo na telo.

Bruce je raziskoval matične celice leta 1967, več desetletij prej, preden smo ostali sploh slišali zanje. S tem področjem se je začel ukvarjati, ko je pripravljal doktorat iz razvojne celične biologije pod mentorstvom dr. Irwina R. Konigsberga, enega prvih znanstvenikov, ki je uspešno kloniral matične celice.

Pionirsko delo, ki ga je Bruce opravil v preteklih desetletjih, nam je pokazalo, da geni ne napovedujejo zdravja, uspeha, sreče ali teže. V resnici je ekspresija genov odvisna od okolja. Okolje pa ne obsega samo delcev in molekul, temveč zajema tudi čustva in prepričanja. Z drugimi besedami: na razvoj in delovanje celic lahko vplivamo tako, da spremenimo prepričanja, raven stresa in prehrano.

 

 

« Nazaj
Bodite obveščeni / Bodite na tekočem
Prijavite se na enovice in bodite obveščeni o vseh pomembnih novostih in dogodkih
e-novice
IzBrane e-novice
Prijavite se in si polepšajte dan