Predavanje: Kako pomagati medenici, Nikolay Grishin

10.02.2017

Nikolay Grishin, dr.med., idejni vodja in ustanovitelj Šole zdravja, ki trdi, da za svoje zdravje lahko naredimo največ sami. Posameznika je potrebno aktivirati, naučiti in motivirati k samoozdravitvi. Na predavanju bomo izvedeli marsikaj koristnega za ohranjanje našega zdravja, čeprav bo tokrat poudarek predvsem na medenice in kolkih.

Specialist vsako kost obdeluje posamezno, ne da bi upošteval napetosti v drugih delih telesa.

Na pogled je situacija skoraj smešna, toda žalostna za bolnika. Ko bolnik pride do zdravnika in pove o svojem bolečem kolku, zdravnik navadno obravnava le tisti boleči kolk. Naj povem, da ne kritiziram situacije, pri kateri je prišlo do prave artroze kolka. Jasno je, da je nujno potrebna operacija in zamenjava sklepa z umetnim. Kajti nerešena težava spodaj bo po vsej verjetnosti povzročila veliko dodatnih težav zgoraj.


Torej, zdravnik pošlje bolnika na preiskave, potem ga spet pogleda in pošlje na razgibavanje bolnega sklepa k fizioterapevtu. Fizioterapevt razgibava in daje aparatno terapijo na tisti sklep, ne pa tudi na drugi, saj za to nima napotnice od zdravnika. Na koncu zavarovalnica krije stroške zdravljenja zgolj tistega sklepa, ki je bolan. Vse se zdi pošteno, vendar ni pošteno do bolnika.


Zakaj ni učinka?


K meni prihajajo bolniki, ki so že bili operirani na obeh kolkih in še na petem ledvenem vretencu. Dodatno pa imajo cel kup težav v kolenih in višje.

Ko pogledam na njihovo lego medenice, mi takoj postane jasno, da je nemogoče pomagati enemu kolku brez upoštevanja dela celega orkestra. Kaj sestavlja orkester? To so trije deli ene noge (stegnenica, golen, stopalo) in trije deli druge noge in tri kosti medenice. Ko en del začne peti na napačno noto, potem se nobena pesem ne sliši v redu. Ko ta žalostna pesem traja dlje časa, nastane prava polomija. Nastopijo žalost in stokanje.

In kje ste? Kako boste sebi pomagali v podobnih situacijah?

Predavatelj: Nikolay Grishin dr.med., nevrolog, manualni terapevt

Kje: dvorana v prostorih občine, Trg Edvarda Kardelja 1, Nova Gorica
Kdaj: 10. februar 2017 ob 16.30h

Predavanje traja približno 1,5 ure, na koncu bo čas za vprašanja.

Za člane Društva Šola zdravja je predavanje brezplačno, za ostale prispevek 5,00€

 

« Nazaj
Bodite obveščeni / Bodite na tekočem
Prijavite se na enovice in bodite obveščeni o vseh pomembnih novostih in dogodkih
e-novice
IzBrane e-novice
Prijavite se in si polepšajte dan