Sončev mrk

09.02.2018

SONČEV MRK v četrtek, 15. februarja 2018 ob 21:52

Kaj je mrk?

Mrk je pojav, ki se vedno zgodi na mlaj (Sončev mrk) ali na ščip (Lunin mrk).

Ko gre, npr., za Lunin mrk, sta Sonce in Luna postavljena v opozicijo (to je v bistvu ščip ali polna Luna, pomeni pa, da sta Sonce in Luna točno nasproti in v točno nasprotnih znamenjih), vmes pa se - v navidezno isti liniji - znajde tudi Zemlja - v tem primeru gre za Lunin mrk; Zemlja namreč meče senco na Luno in zato ta ni več obsijana s Soncem.

Ko gre za Sončev mrk, pa se Luna znajde med Zemljo in Soncem in ga zato prekrije.


Ko gre torej za mlaj ali ščip (konjunkcijo ali opozicijo Lune in Sonca), se postavita v vrsto dva planeta oz. dve nebesni telesi, ko pa gre za mrk, pa se morajo "prekriti" trije - kar je seveda zato redkejši pojav. Nekaterih mrkov tu ne moremo videti, vsi pa delujejo.

Kaj se dogaja v obdobju mrka?

To je intenzivno in napeto obdobje, ko se lahko stvari v trenutku zasukajo in spremenijo in se nam zazdi, da izgubljamo tla pod nogami.

Zato je bolje, če je to seveda mogoče, da težje in pomembnejše naloge in projekte prestavimo na (vsaj) teden dni pred in tri dni po mrku, ko sta Luna in Sonce spet v normalnem ritmu.

V času mrka je namreč dogajanje tako intenzivno, da nam lahko vse niti uidejo iz rok in ne moremo več kontrolirati svojih dejanj in poteka dogodkov.

 

Vir: Lunin.net

 

« Nazaj
Bodite obveščeni / Bodite na tekočem
Prijavite se na enovice in bodite obveščeni o vseh pomembnih novostih in dogodkih
e-novice
IzBrane e-novice
Prijavite se in si polepšajte dan