Maria Ana Kolman: Predavanja v decembru 2017

05.12.2017

KDAJ: 4.12. ob 18.00
KJE: Vila Bella, Srednja Bela pri Preddvoru: POMAGAJMO SI S SIBIRSKO FITOMEDICINO
- vstop je prost

KDAJ: 5.12. ob 18.00
KJE: Murska Sobota, Grajska dvorana - POMAGAJMO SI S SIBIRSKO FITOMEDICINO
- prodaja vstopnic Gledališče Park

KDAJ: 14.12. ob 18.00
KJE: Ljubljana, Slovenska knjiga, Stegne 3 - ŽENSKO ZDRAVJE IN LEPOTA
- prijave na www.klepetobkavi.si

Na vseh predavanjih bodo na voljo tudi izdelki iz programa sibirske fitomedicine.

Sibirska cedra – med mitom in resničnostjo je knjiga o »speči deželi« Sibiriji, kjer so meje med resničnostjo, pravljicami in miti zabrisane, tako kot so zabrisane meje med časom zdaj in nekoč.

Sibirijo opisujeta kot neskončno deželo, kjer se stepe, reke, jezera, tajga in močvirja razprostirajo med mogočnimi gorami in se zgubljajo v severnih morjih. Vso lepoto pokrajine ponazorita tudi s slikovnim gradivom. Zgodbe se iz sibirske pravljice prelivajo skozi zgodovinska dejstva, se dotikajo grozot prisilnega dela v Sovjetski zvezi, predstavijo šamanizem kot zgodnjo obliko religije in šamanizem kot način komunikacije s spodnjim in zgornjim svetom, s svetom duhov, ki živijo v harmoničnem sožitju z avtohtonimi prebivalci Sibirije.

Knjiga vsebuje tudi selkupske legende, to so legende enega izmed avtohtonih narodov Sibirije. Rdeča nit celotne pripovedi je »skrivnostni dragulj« Sibirije – sibirska cedra, ki je za prebivalce Sibirije sveto drevo.

Sibirska cedra je simbol miru, zdravja in sreče. To je namreč drevo, ki tudi na območjih, kjer vladajo ekstremne vremenske razmere in izredno težki življenjski pogoji, ohranja življenje in mu zaradi svojega izjemnega bogastva ponuja vse tisto, kar potrebuje za preživetje. Zato tudi velja mit, da v cedrovih gozdovih živi duša Sibirije, duša velike Rusije in da so v Sibiriji korenine slovanske duše.

Mitološki okvir »speče dežele« in sibirske cedre se v nadaljevanju knjige spremeni v resničnost oz. v strokovno analizo substanc sibirske cedre, kjer avtorici razložita "skrivnostno" delovanje lesa, plodov, semen, smole in iglic sibirske cedre ter iz njih pridobljenih izdelkov na človekovo zdravje. Dotakneta se njihove uporabe tako v ljudski, kakor tudi v uradni medicini. Bralec bo tu našel natančne podatke o vsebnosti posameznih substanc v olju, moki in oreščkih sibirske cedre in tako na osnovi empiričnih dejstev in zakonitosti lažje razumel skrivnost njenega delovanja.

« Nazaj
Bodite obveščeni / Bodite na tekočem
Prijavite se na enovice in bodite obveščeni o vseh pomembnih novostih in dogodkih
e-novice
IzBrane e-novice
Prijavite se in si polepšajte dan