Navdih za teden od 25. junija do 1. julija 2018

25.06.2018

IzBran navdih tedna iz knjige
RADOST

 

"Ljudje so lahko srečni, srečnejši od ptic, srečnejši od dreves,
srečnejši od zvezd - kajti ljudje imajo nekaj,
česar nima nobeno drevo, ptica ali zvezda.
Imajo zavest." 
OSHO

  

Sigmund Freud je po štiridesetih letih preučevanja človeškega uma – delal je s tisoči ljudi, opazoval tisoče motenih umov – prišel do sklepa, da je sreča utvara: človek ne more biti srečen. V najboljšem primeru lahko stvari naredimo malce znosnejše, to je vse. V najboljšem primeru lahko malce ublažimo nesrečnost, to pa je vse. Srečen pa človek ne more biti.

Zadeva se zdi zelo črnogleda … Ampak zdi se, da je s človeštvom natančno tako; zdi se, da gre za dejstvo. Samo ljudje so nesrečni. Nekaj globoko v nas se je izjalovilo.

To vam pravim na podlagi svojih lastnih izkušenj: ljudje so lahko srečni, srečnejši od ptic, srečnejši od dreves, srečnejši od zvezd – kajti ljudje imajo nekaj, česar nima nobeno drevo, ptica ali zvezda. Imajo zavest.

A ko imate zavest, imate dve možnosti: lahko postanete srečni ali pa nesrečni. Drevesa so preprosto srečna, ker ne morejo biti nesrečna. Njihova sreča ni njihova svoboda; morajo biti srečna. Ne znajo biti nesrečna; druge možnosti nimajo. Ptice, ki žvrgolijo v krošnjah, so srečne – pa ne zato, ker bi se tako odločile – preprosto so srečne, ker ne znajo biti drugačne. Njihova sreča je nezavedna; je preprosto naravna.

Ljudje so lahko izjemno srečni in izjemno nesrečni – izbira je njihova. Ta svoboda je tvegana, je zelo nevarna, ker vi postanete odgovorni. In nekaj se je zgodilo s to svobodo, nekaj se je sfižilo. Človek nekako stoji na svoji glavi. Ljudje iščejo meditacijo.

Meditacijo potrebujete samo zato, ker se niste odločili, da boste srečni. Če se odločite, da boste srečni, ni potrebe po meditaciji. Meditacija je zdravilna: če ste bolni, potrebujete zdravilo. Ko se vedno znova odločite za srečo, ko se odločite, da boste radostni, ne potrebujete meditacije. Meditacija se začne dogajati sama od sebe.

« Nazaj
Bodite obveščeni / Bodite na tekočem
Prijavite se na enovice in bodite obveščeni o vseh pomembnih novostih in dogodkih
e-novice
IzBrane e-novice
Prijavite se in si polepšajte dan