Navdih za teden od 2. do 8. julija 2018

02.07.2018

IzBran navdih tedna iz knjige
POTREBUJEM TVOJO LJUBEZEN - JE TO RES?

 

"Ljubezen ni dejavnost. Ničesar vam ni treba storiti.
Ko izprašate svoj um, spoznate, da vas zgolj stresne misli ločujejo od tega,
da postanete ljubezen."
Katie Byron

  

 

Ovire na poti k ljubezni do sebe
ČESA SE NAJBOLJ SRAMUJETE?

Začnite pri stvari, ki se je najbolj sramujete. Morda boste potrebovali kar nekaj časa, da jo boste izbrskali. Ljudje smo namreč precej skrivnostni glede stvari, ki se jih sramujemo, želimo jih popolnoma skriti, ne le pred drugimi, temveč tudi pred seboj. Skrivamo se za krinko samospoštovanja, medtem ko nam misli govorijo, kako nesposobni smo in kakšne neodpustljive stvari vse smo storili. Vse te skrivnosti kar kričijo po samoizpraševanju. Vse dokler nekaj prikrivate, ne morete biti svobodni. Na koncu se tiste reči, ki se jih najbolj sramujemo, izkažejo za največje darilo, ki ga lahko podarimo naprej. Zelo spoštujemo ljudi, ki nam iskreno povedo, kaj vse so prestali in kako natančno jim je to uspelo.

Pri ljudeh, ki so z odprtim srcem prebrodili hude stiske, nas privlači resnica v njih, ki nam pomaga, da tudi sami najdemo tisto, kar je resnično za nas. Rada bi vam pokazala, da je popolnoma varno pogledati v oči vsemu, kar ste prestali, in o tem prenehati tajiti samemu sebi – morda le zato, da dar, ki ga odkrijete, delite naprej.

Tudi sama sem včasih imela skrivnosti, še posebej pred seboj, a sem odkrila, da so pravzaprav veliko darilo, ki ga danes lahko širim med ljudi. Zdaj se lahko odpravim kamor koli, in to brez strahu, da bi me razkrinkali. Vsakemu posamezniku se lahko pridružim v njegovi bolečini, saj sem svoja prepričanja raziskala do najtemnejših globin. Izprašala sem jih in izpuhtela so kot neprijetne sanje. Pošasti sem pogledala naravnost v oči in videla le nemočnega otroka, ki je prosil za mojo ljubezen. Le kaj drugega naj spoštujem kot svoje lastno preljubo življenje? Nekoč tega nisem zmogla, mešalo se mi je od mojega lastnega trpljenja. Če sem lahko jaz opravila to vajo, jo lahko tudi vi.

Vaja: »Najbolj se sramujem …«

To vajo opravite s počasnim korakom. Začetek je namreč lahko malce težak. Zapomnite si, da nikomur, razen vam, ni treba prebrati, kar ste napisali. Vajo delate zaradi sebe, zato bodite kar se da iskreni in neustrašni. Pripravite se, da vstopite na popolnoma novo raven svobode.

Prvi korak

Zapišite kratke, preproste stavke, ki se začnejo takole: »Najbolj se sramujem ______________.« Na primer: »Najbolj se sramujem dejstva, da sem zapustila svoje otroke.«


Drugi korak

Zapišite, kaj mislite, da to povleče za seboj. Na primer: »Zapustila sem svoje otroke, kar pomeni, da sem slaba mama in da mi nikoli ne bodo odpustili. To pomeni, da bodo moji otroci slabi starši in da bodo nenehno živeli v strahu. Če bi ljudje izvedeli, kaj sem storila, bi bili zgroženi in si ne bi več želeli moje družbe.« Napišite svoj seznam.

Tretji korak

Izprašajte vsak »kar pomeni, da« na svojem seznamu. Drugega za drugim. Na primer: »Sem slaba mama.« Vprašajte se: »Ali je to res? Lahko zagotovo vem, da je to res? Kako se odzovem, ko verjamem tej misli? Kdo bi bila brez te misli?« Nato pa naredite še preobrate. Ko ste vsa »kar pomeni, da« prepričanja temeljito izprašali, nadaljujte z naslednjim »kar pomeni, da«, na svojem seznamu. »Nikoli mi ne bodo oprostili – je to res?« In tako naprej. Vprašajte se po svoji lastni resnici. Vsako vprašanje naj bo globoka meditacija.

Postavite si vprašanje in nato nežno čakajte, da na površje priplava odgovor vašega srca. Vzemite si čas. Ne verjemite misli, ki pravi, da že poznate odgovor, četudi ste že ničkolikokrat premišljevali o tem. Odgovor, v katerega ste verjeli vsa ta leta, morda ni ta, ki ga potrebujete zdaj. Današnji odgovor vas lahko preseneti ali celo malce šokira. Odkrijte odgovor, ki je resničen za vas, ne glede na vse, četudi verjamete, da bi vas drugi zaradi njega obsojali.

Ko se vam preobrati zdijo pretežki, poiščite tri verodostojne primere, še tako skromne, ki podpirajo obrate in dokazujejo, da so ti vsaj tako resnični, če ne še bolj. »Nisem slaba mama, ker sem skrbela za njih, ko so bili bolni, ker nikoli niso bili lačni in ker nikoli nisem pozabila njihovih rojstnih dnevov.«

Ko izprašate svoje najtemnejše skrivnosti in jih preobrnete, odkrijete, da ni nujno, da so vsi ti »kar pomeni, da«, v katere ste verjeli, tudi resnični. Ta vaja dopušča umu, da razkrije tudi druge resnice, tiste, ki razkrivajo vašo dobroto. Pred seboj vam ni treba skrivati prav ničesar. Resnica vas bo osvobodila.

Nihče, ki trdi »moral bi se imeti rad«, ne ve, kaj je ljubezen. Kajti ljubezen je to, kar že smo.
Če torej verjamete, da bi se morali imeti radi, kadar se nimate, živite v iluziji.
Ali ni preobrat bolj resničen? »Ne bi se smel imeti rad.« Kako veste, da se ne bi smeli imeti radi? Ker se nimate! To je to. Za zdaj.
Resnica se prav nič ne ozira na duhovne reči. »Moral bi se imeti rad« – uh! Na katerem planetu?
Ljubezen ni dejavnost. Ničesar vam ni treba storiti. Ko izprašate svoj um, spoznate, da vas zgolj stresne misli ločujejo od tega, da postanete ljubezen.

« Nazaj
Bodite obveščeni / Bodite na tekočem
Prijavite se na enovice in bodite obveščeni o vseh pomembnih novostih in dogodkih
e-novice
IzBrane e-novice
Prijavite se in si polepšajte dan