Navdih za teden od 27. novembra do 3. decembra 2017

27.11.2017

izBran navdih tedna iz knjige
SORODNE DUŠE
Iris Tarbuk

"Iskrenost do samega sebe je izhodišče naše iskrenosti do drugih.
Če za svoje osebne neuspehe obtožujemo izključno druge,
bomo obtičali na neki življenjski stranpoti,
s katere ne bomo mogli napredovati." 

 

 

izBRAN odlomek o iskrenosti iz knjige BOJEVNICA LJUBEZNI,Glennon Doyle

Nekega dne pridem mimo računalnika z Ammo v naročju in opazim, da nekateri izmed mojih prijateljev na facebooku sodelujejo v nečem, čemur pravijo '25 stvari'. Objavljajo sezname zanimivih dejstev o sebi, ob čemer pomislim: Mogoče bi lahko tudi jaz sestavila kakšen seznam. Razmišljam, da bi tako lahko navezala stike z ljudmi zunaj doma, povedala stavek do konca, povedala resnico, dokazala sami sebi in drugim, da še vedno obstajam. Ja, se odločim. Res hočem sestaviti svoj seznam. Ammo uspavam, sedem k računalniku in začnem tipkati:


#1. Okrevam po bulimiji in alkoholizmu, vendar se še vedno zalotim, kako pogrešam prenajedanje in popivanje prav tako sprevrženo, kot lahko ženska pogreša nekoga, ki jo kar naprej pretepa in prepušča smrti.

Sedim in strmim v besede, ki sem jih napisala: krute so, pogumne in brez sence opravičila. Navdušena sem. Ja. Tukaj sem. Prav tukaj. To ni izgubljena Glennon niti najdena gospa Melton. To ni moja predstavnica. To je moj pravi jaz. Rada bi izvedela več o sebi, zato pišem naprej.

Moji prsti zdaj kar letijo, tolčejo po tipkovnici, kot da že vse življenje čakajo, kdaj bodo svobodni. Tipkajo sočne, nevarne, obupane stavke o zakonu in materinstvu in seksu in življenju – vse lije ven hitro in divje, kot da moj pravi jaz lovi zrak, kot da skuša vse naenkrat spraviti iz sebe za vsak primer, če se ne bo smel nikoli več pojaviti na površju.

Ko končam in strmim v svoje pisanje, se mi zdi, kot da gledam v ogledalo, in to bolj, kot se mi je zdelo kdaj dotlej ob gledanju v pravo ogledalo. Tam sem, tam je moj notranji jaz, v zunanjem svetu. Medtem ko prebiram svoj seznam in se trudim, da bi spoznala samo sebe, zaslišim jok iz zgornjega nadstropja. Amma se je zbudila in me potrebuje. Počakati bo morala, saj sem tudi jaz končno budna in najprej potrebujem sebe.

Obupno si želim, da bi drugi videli to mojo različico, zato objavim seznam na svojem zidu na facebooku, potem pa se povzpnem po stop nicah do Ammine sobe. Uro pozneje se vrnem k računalniku. Pogledam na zaslon in si prizadevam doumeti tisto, kar gledam. Moj seznam so prijatelji javno delili in imam poln predal sporočil.

Pogledam svoj zid, ki je popisan s sporočili znancev in neznancev. Kar slabo mi je, počutim se preveč razgaljeno, žal mi je. Preveč sem povedala in vse hočem vzeti nazaj. Ugasnem računalnik in odidem.

Pozneje tisti večer si pripravim skodelico vročega čaja, sedem pred računalnik in začnem odpirati sporočila. Prvega je poslala neznanka. V njem piše: »Ne poznam vas, ampak zjutraj sem prebrala vaš seznam in že več ur jokam od olajšanja. Vaš seznam je bil moj seznam skrivnosti. Mislila sem, da sem edina.«

Odprem drugo, sporočilo stare prijateljice: »Glennon. Moja sestra je alkoholičarka. Nihče od nas ne ve, kaj naj naredi zanjo.« In še eno in še eno in še eno. »Moj zakon razpada …« »Ne vem, kako naj se izkopljem iz te depresije …« »Včasih se sprašujem, ali sploh sem iz pravega testa za vzgajanje otrok. Tako jezna postanem, da jih hočem kar potisniti na tla. Tega ne naredim, želim pa si. Počutim se kot pošast.«

Občudujem iskrenost in trpljenje. Številna sporočila so poslali ljudje, ki jih poznam že vrsto let, vendar ugotavljam, da jih pravzaprav nikoli nisem poznala. Kadar smo bili skupaj, smo se pogovarjali o vsem razen o tistem, kar je pomembno. Nikoli nismo drug drugemu prinesli težkih stvari, ki naj bi si jih pomagali nositi.

Drug drugemu smo predstavljali samo svoje predstavnike, medtem ko so naši pravi jazi skušali živeti sami. Mislili smo, da je tako varnejše. Mislili smo, da tako naši pravi jazi ne bodo trpeli. Ampak medtem ko berem ta sporočila, mi postane jasno, da kljub temu trpimo. Poleg tega mislimo, da smo sami. Iz naših jeder naši nežni jazi kukajo v svet bleščečih predstavnikov, zato naše trpljenje prekrivajo plasti sramu. Dušimo se pod vsemi plastmi  ...

« Nazaj
Bodite obveščeni / Bodite na tekočem
Prijavite se na enovice in bodite obveščeni o vseh pomembnih novostih in dogodkih
e-novice
IzBrane e-novice
Prijavite se in si polepšajte dan