Navdih za teden od 24. aprila do 30. maja 2017

24.04.2017

IzBrano iz knjige TAPKANJE ZA USPEŠNO HUJŠANJE IN BOLJŠO TELESNO SAMOPODOBO

 

Prepričanja o hujšanju

 

»Res bi rada shujšala, ampak se mi zdi, da se ne splača,« mi je priznala Polly na prvi uri najinega treninga. Za Polly sta hujšanje in vitkost vedno pomenila prikrajšanje in boj. Po tednih in mesecih diete in trdega dela so kilogrami skopneli, toda celo takrat, ko je bila vitka, se ni mogla veseliti.

 

Vedno so jo obsedale misli o kalorijah in telovadbi, nenehno jo je skrbelo, da se bodo kilogrami vrnili, kar se je nazadnje vedno uresničilo. Čeprav si je še vedno želela shujšati, ni mogla niti pomisliti, da bi morala še enkrat pretrpeti ves proces. Nikoli ni niti najmanj uživala v hujšanju. 

 

Pollyjina izkušnja je neverjetno pogosta. Kot pri mnogih prepričanjih se tudi pri hujšanju zgodi, da zamisel o odrekanju in boju hitro postane resničnost. Če mislite, da morate trpeti, da bi shujšali, sploh ne boste shujšali ali pa boste izgubili nekaj kilogramov, ki se bodo kmalu vrnili.

  

Ponavljam: naše telo ne more biti zdravo in cvetoče, če ga nenehno nadzorujemo in izpostavljamo stresnemu notranjemu okolju.


Med bolj pogostimi odzivi žensk, ki sledijo mojemu spletnemu shujševalnemu programu, je tale: »Hujšam, pri tem pa nisem prikrajšana!« Presenečene so, toda zakaj je hujšanje brez odrekanja tako nezaslišano?

 

Shujševalni programi navadno ne raziskujejo globljih prepričanj in čustev, ki nas vodijo k samosabotažnemu
vedenju, temveč nas na mnoge načine pripravljajo na neuspeh.

 

Če se zanašamo samo na prehrano in vadbo, moramo motivacijo črpati samo iz moči volje, zato je hujšanje tako težavno. Če ste prepričani, da je hujšanje naporno, si ga boste še naprej oteževali. Če ste prepričani, da je hujšanje lahko prijetno, boste lažje privzeli novo vedenje, kot je uživanje bolj zdravih obrokov in
redna vadba.

 

Zdaj si vzemite trenutek, preverite, kakšna so vaša prepričanja o hujšanju, in tapkajte.

 

 

« Nazaj
Bodite obveščeni / Bodite na tekočem
Prijavite se na enovice in bodite obveščeni o vseh pomembnih novostih in dogodkih
e-novice
IzBrane e-novice
Prijavite se in si polepšajte dan