Navdih za teden od 19. do 25. junija 2017

19.06.2017

IzBrano iz knjige TAPKANJE ZA USPEŠNO HUJŠANJE IN BOLJŠO TELESNO SAMOPODOBO

 

"Sreča je neposredno povezana s tem, koliko užitka in skrbi zase si dovolimo doživeti.

Čas je, da se nehamo pretvarjati in srečo iskati pri druguh."

Jessica Ortner

 Zakaj je skrb zase preprosta in dragocena

Ko klientkam in učenkam naštevam drobne nasvete za skrb zase, so na začetku pogosto obotavljive in skeptične. »Uživanje je prelahko, skrb zase pa sebična,« pravijo nekatere ali pa vsaj tako mislijo. Dokler nekaj časa ne tapkajo in poskušajo vaditi skrb zase, se jim korist užitka ne zdi smiselna.
 

To lahko razumem. Mnoge med nami z mano vred smo imele omejujoče prepričanje, da tisto, kar naredimo brez truda, ni nič vredno. Več let smo izpopolnjevale umetnost preobremenjenosti, saj smo bile prepričane, da nimamo druge izbire kot občutek, da izgorevamo od stresa.

Sčasoma je občutek preobremenjenosti postal navada, vtkana v naše življenje. Tak je naš način življenja.

Ko s tapkanjem odpravimo občutek, ki je podpiral našo navado preobremenjenosti, bo navada morda vseeno ostala. Navade je laže odpraviti, ko razčistimo negativna čustva, ki so jim dajala moč, da pa bi se jih povsem znebili, je včasih treba dodatno ukrepati.

Mnoge preprosto nismo več navajene na užitek in skrb zase. Če hočemo, da nam preideta v navado, se moramo zavestno potruditi in zamenjati staro navado stresa z novo navado skrbi zase.

Na srečo je vadba užitka ... užitek vendar!

Sreča je neposredno povezana s tem, koliko užitka in skrbi zase si dovolimo doživeti. Čas je, da se nehamo pretvarjati in srečo iskati pri drugih. Raje si jo podarimo same. »Zato, ker me osrečuje« je popolnoma tehten razlog, da storimo skoraj vse. 

Tako nam ostane eno samo vprašanje. Kako naj vadimo skrb zase in bolj uživamo? Odgovorila vam bom s svojimi najljubšimi namigi za skrb zase. Odkrili boste, da je zelo preprosto skrbeti zase. Ni naporno, nekaj načinov pa je tudi povsem brezplačnih. Kar zadeva užitek, je pogosto najboljši tudi najpreprostejši.

Opomba: Če ugotovite, da se vaš um zateka k skrbem, stresu in negativnemu samogovoru, si vzemite čas in tapkajte tisto, kar vas moti. Tako boste izurili um, da bo razumel, da je vse v redu, če se sprostite in uživate. Tule je nekaj mojih nasvetov, kako bolje skrbeti zase in pri tem bolj uživati.

Zavedajte se razlike med osebno rastjo in skrbjo zase.
Najprej moramo razumeti, da osebna rast in skrb zase nista eno in isto. Čeprav je želja po duhovnem, čustvenem in telesnem razvoju pozitivna, osebna rast lahko pomeni trdo delo. Skrb zase je odmor med številnimi vrstami trdega dela, ki ga opravljamo. Učenje za osebno rast je izredno pomembno in dragoceno, toda ko skrbimo zase, si moramo dovoliti, da se um sprosti in da se zavedamo telesa.

Ne počenjajte nič (ali pa res karseda malo).
Za svoje sezname nalog in opravkov porabimo toliko časa in energije, da se pozabimo ustaviti, tudi če smo izčrpani in preobremenjeni. Namesto da skušate še bolj hiteti in še več narediti, si vzemite čas za naravo in pustite um, naj svobodno plava. Lahko božate svojega ljubljenčka, pletete, pobarvate sliko v pobarvanki svojih otrok, namočite stopala v toplo vodo ali gledate svojo najljubšo umetniško sliko. Poskusite početi nekaj sproščujočega – kar tako, brez razloga.

Svoje bivalno okolje naredite prijetnejše.
Včasih že drobna sprememba, denimo cvet na jedilni ali pisalni mizi, temeljito spremeni vaše počutje. Jaz si med delom pogosto prižgem lepo svečo. Kadar si pripravim zeleni napitek, ga pijem iz vinskega kozarca, ker mi je tako prijetnejše. Že samo s tem, da se boste osredotočili na nalogo, da vsakdanjik naredite prijetnejši, boste začeli vnašati drobne, a pomembne spremembe, zaradi katerih se boste dobro počutili. Oglejte si svoje bivalno okolje in se vprašajte: Kako naj ta prostor naredim prijetnejši za bivanje?

"Skrb zase ni sebično uživanje, temveč življenjsko pomembno varovanje." Audre Lorde

Več v knjigi....TUKAJ

 

« Nazaj
Bodite obveščeni / Bodite na tekočem
Prijavite se na enovice in bodite obveščeni o vseh pomembnih novostih in dogodkih
e-novice
IzBrane e-novice
Prijavite se in si polepšajte dan