Navdih za teden od 20. do 26. marca 2017

20.03.2017

izBrano iz 365 poživljajočih trenutkov za zavesten začetek dneva 

KO SE ZBUDIM, OSHO

Če lahko vsaj malo pojete, če lahko vsaj malo razdajate svojo radost, če lahko vsaj malo izrazite svojo bit, je to dovolj – celo več kot dovolj.

Smo zelo zagrenjeni in ničesar ne delimo. To je največja katastrofa, ki lahko doleti slehernega človeka – in doletela je vse človeštvo. Vzgajani smo tako, da postanemo zagrenjeni. 

Tudi če dajemo, to počnemo godrnjaje, in ko dajemo, to počnemo pod določenimi pogoji. To ni pravo razdajanje. Dajemo samo, da bi dobili še več – vedno gre za kupčijo. To ni pristno razdajanje.

Pravo dajanje predstavlja pristno radost dajanja, brez motivov. Dajanje takrat ni sredstvo, ampak cilj. Takrat življenje postane pesem.

Če lahko ljubite kar tako, brez razloga, če ste lahko prijazni celo do neznancev… Vsakdo je neznanec. Z nekom lahko živite deset let, vseeno pa to ne pomeni drugega kot to, da sta neznanca skupaj preživela deset let. In tujost nikoli ne izgine; ni je mogoče uničiti. 

To je dobro, saj vsakemu človeku omogoča individualnost, enkratnost, nepredvidljivost.

Razdajajte se iskreno, kolikor se morete. Ko govorim o pesmici, imam v mislih prav to. Stvari ne zadržujte v sebi, izrazite jih. Kot ptice zjutraj: vseeno jim je, ali jih kdo posluša. Ne zanima jih občinstvo in ne pojejo, da bi dobile nekaj v zameno. Preprosto pojejo, ker so radostne.

Sonce je vzšlo, jutro je spet prišlo, noči je konec in ptice postanejo pesem, postanejo ples.

Tako se živi – vsak trenutek se je treba veseliti, uživati v življenju, in to radost deliti s tistim, s katerim pač ste v tistem trenutku – z drevesom, živaljo, kamnom. Delite.

« Nazaj
Bodite obveščeni / Bodite na tekočem
Prijavite se na enovice in bodite obveščeni o vseh pomembnih novostih in dogodkih
e-novice
IzBrane e-novice
Prijavite se in si polepšajte dan