Kaj imajo delfini s tem?

16.05.2017

Ste vedeli, da je znanih na stotine primerov, ko so delfini rešili človeka pred utopitvijo ali pred morskimi psi? Okrog ogroženega plavalca delfini naredijo živ obroč in morskemu psu onemogočijo napad na človeka. S posredovanjem in ubranitvijo plavalcev, so delfini v zadnjih letih rešili življenja več desetih ljudi. Razlog, zakaj delfini kolektivno zavarujejo človeka pred napadom morskega psa še ni znan. 

 

Znano pa je, da se skoki pri delfinih delijo na skoke iz praktičnih razlogov in na skoke, ki jih uporabljajo pri igri. 

 

Pri praktičnih skokih so najbolj značilni nizki vodoravni skok, ki ga uporabljajo za lov, skok in padec kot hlod ter skok sveča. Pri slednjem delfin skoči iz vode z gobčkom obrnjenim nazgor, nazaj v vodo pa pade v nespremenjenem položaju. S takim skokom se delfinu v prebavilih hrana ugodno namesti. 

 

Skoki v igri se pri delfinih razlikujejo po dolžini in izvedbi. Enostavni vodoravni skok, kompleksni obrat, zasledovanje, čelni napad, jahanje valov so le nekateri skoki, ki jih lahko občudujemo.  

 

Največkrat uporabljajo prosti slog pri plavanju za čolnom. Nekateri jahajo valove, drugi pa počno neumnosti v vodi. Zaradi ljudi, ki so srečni, ko jih zagledajo, se delfini razigrajo in delajo najrazlilčnejše akrobacije. 

 

In kaj imajo skupnega delfini in knjige? Prepričani smo, da veliko. Užitek pri branju rojeva podobne občutke življenjskosti in sreče kot stik z delfini. Lahko je terapevtski, ko posežemo po praktičnih priročnikih, lahko pa razigra našo dušo in domišljijo, ko posežemo po romanih. Zato, izBeri svojo jato knjig in z njo razigrano zaplavaj po morju svojega življenja.  

 

« Nazaj
Bodite obveščeni / Bodite na tekočem
Prijavite se na enovice in bodite obveščeni o vseh pomembnih novostih in dogodkih
e-novice
IzBrane e-novice
Prijavite se in si polepšajte dan