Šepet rdeče zofe

Šepet rdeče zofe Tenkočutna ljubezenska zgodba

Ni na zalogi

REDNA CENA
22,00 €
SPLETNA CENA
9,99 €
POKLIČITE ZA NAKUP
ALI

Šepet rdeče zofe tenkočutno odstira tančico ene izmed najlepših, najbolj skrivnostnih in najmanj poznanih resničnih ljubezenskih zgodb slovenskega prostora. Josipina Urbančič Turnograjska in Lovro Toman sta si od leta 1850 do 1853 izmenjala več kot 1066 pisem, ki so bila dolga od 15 do 35 strani. Ta pisma, ki poleg zgodbe njune ljubezni, zelo nazorno opisujejo raznolike odtenke tistega...


Opis

Podrobnosti

Po izdaji literarno-zgodovinske monografije Moč Vesti, o ustvarjalnosti izročenem življenju prve slovenske pesnice, pisateljice in skladateljice Josipine Turnograjske, ki je leta 2009 izšla pri založbi Primus, je dr. Mira Delavec njeno zgodbo upodobila še v romanu.

Avtorica je deset let svojega raziskovalnega dela posvetila Josipini – obdelala in analizirala je vsa njena dela, obsežno korespondenco z Lovrom Tomanom, širše preučila čas v katerem je živela. Ob strokovnem delu je v Miri na osnovi vsega pregledanega gradiva oživljala tudi Josipinina intimna ljubezenska zgodba, ki jo je zapisala v romanu Šepet rdeče zofe.

Vročega popoldneva v avgustu 1850, ko sta se na Turnu prvič srečala, sta Josipina in Lovro začutila, da sta se našli dve duši, ki sta se večno iskali. Ko hladni jesenski dnevi Josipini prinesejo prvo pismo njenega ljubega, se prične nežna zgodba globoke in iskrene ljubezni, ob kateri spoznamo tudi Josipinino izjemno mater, njena brata, dom in prijatelje, začutimo utrip meščanskega življenja v tistem času.

Ob Lovru, na Dunaju in v Gradcu, čutimo prebujanje slovenske narodne zavesti in se družimo z mnogimi, ki so zaznamovali zgodovino našega naroda za vedno. Predvsem pa se potopimo v plemenit in iskren ter hkrati izredno močan notranji svet Josipine Urbančič Turnograjske, ki želi s svojim ustvarjanjem in zgledom prebudi Slovence, še posebej ženske in ljubi močno, premočno.

Zgodba se ob bolečih zapletih prehitro, mimo srečne združitve, odvije do bridkega konca. A iskrena ljubezen in čist spomin ne poznata pozabe ...

Dr. Igor Grdina je v spremni besedi k romanu zapisal:… Ljubezni Josipine Turnograjske in Lovra Tomana ni bilo namenjeno, da bi porajala nova življenja, zato pa si je kaj kmalu izborila prostor v slovenskem narodotvornem imaginariju. Vednost o njej ni zamrla kljub dramatičnim prelomom, ki so sredi 20. stoletja epoho meščanov potisnili v dovrš(e)ni preteklik. Zmagoslavno je prebila »časov silo«. Z romanesknim prvencem dr. Mire Delavec se najznamenitejši umetniško-politični par slovenskega 19. stoletja – ki se bržčas edini lahko zares postavlja ob bok Prešernu in Juliji – naseljuje tudi v literaturo. Tako vstopa pod obnebja živosti posebne vrste: ni več samo nekaj v posvečenosti okamenelega in minulega, ampak je tudi iz bližnjosti nagovarjajoča toplina.

Ljubezen preprosto ni zapisana smrti: močnejša je kot grob – in glasnejša kot pozaba.

 

Dodatne informacije

Dodatne informacije

EAN koda 9789616804325
ISBN 978-961-6804-32-5
Nova knjiga Ne
FlipBook razmerje (npr. 1:1.2) Ne
Omejitev plačila Ne
Avtor Mira Delavec
Založba Primus
Zbirka Moč vesti
Podnaslov Tenkočutna ljubezenska zgodba
Teža Ne
Leto izdaje Ne
Št. strani Ne
Vezava Ne
Izdelki avtorja Mira Delavec
Izdelki založbe Primus
e-novice
IzBrane e-novice
Prijavite se in si polepšajte dan