Jutranja kvinoja z jagodičevjem
Včasih si zjutraj zaželimo skledo tople, pomirjajoče jedi. Takrat si lahko pripravite to jed iz kvinoje (bogate z beljakovinami), oreščkov, semen in različnih barvitih sladkih jagod, ki so polne vitamina C in fitokemičnih snovi, ki pomagajo v boju proti prezgodnemu staranju. Uporabite lahko katero koli kombinacijo jagodičevja, ki vam je všeč. Najboljše je sveže, zato lahko izkoristite sezono jagod in ostalega jagodičevja, uporabite pa lahko tudi zamrznjeno!
Za šest oseb
Čas priprave: 15 minut, 10 minut za hlajenje
Čas kuhanja: 1 ura
- 1 žlička avokadovega olja
- 1 skodelica vzkaljene bele kvinoje
- 1 srednje velika bučka
- 2 skodelici nesladkanega mleka iz oreščkov
- ½ skodelice filtrirane vode
- lupina ene pomaranče, nastrgana
- 2 žlički izvlečka vanilije
- 1 žlička mletega cimeta
- ¼ žličke mletega muškatnega oreščka
- ščepec morske soliž
- ⅓ skodelice oluščenih konopljinih semen
- ¼ skodelice mletih lanenih semen
- 2 žlici nesladkanega mletega kokosa
- ⅓ skodelice izbranega sladila (menihov sadež, javorjevo
- tekoče sladilo, navaden javorjev sirup ali med)
- 1 skodelica jagod, narezanih na četrtine
- 1 skodelica robid, prepolovljenih
- ½ skodelice malin
- ½ skodelice malin
- ¼ skodelice celih surovih ameriških orehov
- ¼ skodelice surovih mandljev v lističih
Priprava
-
- Pečico segrejte na 175 °C. Z avokadovim oljem namažite 12 x 17 centimetrov veliko posodo, primerno za peko v pečici. Kvinojo temeljito sperite in jo enakomerno razporedite po posodi.
- Na drobno naribajte bučke. Z rokami iztisnite odvečno vodo. Morali bi dobiti skodelico naribanih bučk. Dodajte jih v posodo s kvinojo in premešajte.
- V srednje veliko skledo dajte mleko iz oreščkov, vodo, limonino lupino, izvleček vanilije, cimet, muškatni orešček, sol, konopljina semena, lanena semena, mleti kokos in sladilo po izbiri. Dobro premešajte. Prelijte čez kvinojo in bučke ter premešajte.
- Dodajte jagodičje in ga enakomerno razporedite po zmesi. Ameriške orehe sesekljajte in jih skupaj z mandlji v lističih potresite po vrhu. Z lopatico jih nežno pritisnite v zmes in poravnajte površino.
- Posodo pokrijte in pecite trideset minut. Po tridesetih minutah zvišajte temperaturo pečice na 190 °C in odkrito pecite še trideset minut. Zmes mora vsrkati tekočino, kvinoja pa postati zlate barve in lepljiva.
- Ko je kvinoja pečena, jo vzemite iz pečice in pustite, da se hladi deset minut, preden jo postrežete. Ostanke hranite v hladilniku do štiri dni.
Hranilna vrednost na porcijo (brez dodanega sladila): kalorije: 307, maščobe: 17 g, nasičene maščobe: 2 g, holesterol: 0 mg, vlaknine: 8 g, beljakovine: 11 g, ogljikovi hidrati: 31 g, sol: 87 mg
Več receptov za zdrave in lahke jedi najdete v knjigi Peganska dieta avtorja Marka Hymana.