Anatomija političnega zločina z odgovori na kritike

Anatomija političnega zločina z odgovori na kritike Obračun leto dni po izidu knjige

Na zalogi

REDNA CENA
4,00 €
ALI

Martin Brecelj, avtor znamenite raziskovalne knjige o umoru dr. Stanka Vuka, njegove žene Danice Tomažič ter njunega ljubljanskega gosta dr. Draga Zajca 10. marca 1944 v Trstu Anatomija političnega zločina


 


 


AvtorMartin Brecelj
Založba Mladika Trst
Opis

Podrobnosti

Trojni umor v Rossettijevi ulici med ugibanji in dejstvi, ki je koncem leta 2016 izšla pri založbi Mladika Trst, v tej novi brošuri pripravi obračun. Avtor namreč povzame glavne cilje in izsledke, do katerih se je v knjigi dokopal, k temu pa omeni tudi ocene in druge odzive, ki jih je bila knjiga deležna.

Avtor še natančneje spregovori o tem, zakaj naj bi bili storilci zločina prav tisti (izvedli so ga trije pripadniki službe VOS OF Vidko Hlaj, Albert Gruden in Slobodan Šumenjak) in predstavi dokaze v breme vsakega izmed treh. Obrazloži, da so zločin “navdahnili” nekateri informatorji VOS, naročnike umora pa gre iskati med člani Centralne komisije VOS in komunističnimi voditelji, ki so nadzirali delovanja VOS na primorski pokrajinski ali višji ravni. Avtor tudi sintetično in natančno napiše o motivaciji zločina – glavna tarča trojnega umora je bil Stanko Vuk; komunistični voditelji OF so se ga hoteli znebiti, ker je bil v njihovih očeh moteč element. V OF je namreč hotel zastopati in voditi krščanske socialce.

Martin Brecelj na koncu brošure odgovarja zgodovinarju dr. Bojanu Godeši, ki se je kar nekajkrat kritično obregnil ob njegovo tezo o motivaciji zločina, in omenja dva primera gradiva, ki sta ostala neuporabljena med raziskovanjem zločina, namreč šifrirana brzojavka in prstni odtisi.

 

 

Dodatne informacije

Dodatne informacije

EAN koda 9788873422563
ISBN 978-88-7342-256-3
Nova knjiga Ne
FlipBook razmerje (npr. 1:1.2) 1
Omejitev plačila Brez
Avtor Martin Brecelj
Založba Mladika Trst
Zbirka Ne
Podnaslov Obračun leto dni po izidu knjige
Teža 54
Leto izdaje 2017
Št. strani 26
Vezava Mehka
Izdelki avtorja Martin Brecelj
Izdelki založbe Mladika Trst
e-novice
IzBrane e-novice
Prijavite se in si polepšajte dan